Jump to Page Content

Sign in

Jump to Reply Form

Gustavianer gästar St Barthélemy

10 Nov 2010 Posted 00:00 by admin

10-18 november 2010 reste 15 medlemmar från Westgiöta Gustavianer (WG) till Saint Barthélemy i Västindien för att levandegöra öns svenska historia. Ön tillhörde nämligen Sverige åren 1784-1878 och under denna period fanns här en svensk guvernör, administration och garnison. Staden Gustavia (efter Gustav III) grundades 1785 och blev en inkomstbringande frihamn. De mest framgångsrika åren var ca 1785-1815 och därefter minskade handeln för att i princip upphöra runt 1830. Anledningen till detta var bl.a. ångmaskinens införande vilket medförde att man slapp segla med passadvindarna till Västindien för att komma till USA. 1878 återlämnades ön till dess forna ägare Frankrike.

WG:s program på St Barthélemy utgjordes i korthet av en minnesceremoni för krigsstilleståndet 1918 med salut, champagnemingel och middag tillsammans med styrelsen för ön, saluter för att starta lilla och stora Gustavialoppet (löpning 10 km för vuxna), minnesceremoni på gamla svenska kyrkogården samt öppet fältläger med förevisning av folklig och högreståndsdans, matlagning samt exercis och parad under den sk Piteådagen (Gustavias vänort i Sverige). Medverkade på ön gjorde också Junekvintetten från Jönköping, som även spelade när vi dansade inför allmänheten.

Detta blev på många sätt en fantastisk resa och vi blev mycket väl mottagna som svenskar på ön. Vad man framförallt uppskattade var våra tidstypiska kläder, som vi själva har sytt upp. På St Barthélemy är man sålunda mycket stolta över sitt svenska kulturarv.

Mer att läsa: www.gustavianer.com

Kommentarer avstängda.

About

RSMF bildades 1999 med syfte att öka samarbetet mellan landets militärhistoriska föreningar och främja svensk militärkulturhistoria. Förbundet är föreningarnas samverkansorgan mellan varandra och med myndigheter, museer och andra intresseorganisationer. RSMF består av 42 medlemsföreningar med ca 3000 medlemmar som tillsammans täcker tidsperioden från 1300-talet fram till modern tid.

Gallery